Home > Over KHBO > Nieuwsbrief > Juni - september 2008 >Mobiliteit staat voorop

Mobiliteit staat voorop

De KHBO wil het gebruik van het openbaar vervoer en de fiets van en naar de nieuwe campus Brugge zoveel mogelijk stimuleren, dit in samenwerking met o.m. De Lijn en de stad Brugge. Vanaf september 2008 is er een uitstekende busverbinding met hoge frequentie op piekmomenten tussen de haltes station en KHBO.

Lijn 25 (centrum – station – Sint-Michiels – Sint-Andries en vice versa) rijdt om de 20 minuten. Op schooldagen is er op piekmomenten (7.30-9.30, 12-13.30 en 16.30-18.30 uur) een frequentie van 10 minuten. Deze bussen brengen de studenten, via de Barrièrestraat, dan nog sneller ter plaatse.

In dit verband doet STUVO-KHBO, de dienst studentenvoorzieningen van de KHBO, een tussenkomst in de aankoop van 10-rittenkaarten bij De Lijn. STUVO legt per kaart € 3 bij zodat studenten amper € 5 betalen voor 10 ritten. Uiteraard kunnen ook de studenten van het departement Industriële Wetenschappen & Technologie in Oostende hiervan gebruik maken voor het stadnet Oostende (zone 8). Studenten van de Brugse campus rijden met deze 10-rittenkaart in het stadsnet Brugge (zone 50).

Daarnaast is er gedacht aan de fietsers. Aan de nieuwe campus zijn er 790 fietsstallingen gepland. Bovendien wordt het fiets- en voetgangersverkeer op de campusterreinen volledig gescheiden van het autoverkeer. De nieuwe campus bevindt zich op amper een tiental minuten fietsen van het station Brugge. De stad Brugge creëert ook een nieuwe as voor voetgangers en fietsers om makkelijker en veiliger het station te kunnen bereiken.

In september 2008 start er ook een fietshuurproject in het kader van Brugge Studentenstad, een samenwerking tussen de stad Brugge en de twee hogescholen met Brugse campussen (KHBO en HOWEST). Voor de studenten worden 200 geelkleurige fietsen ter beschikking gesteld, gefinancierd door de drie partners. Studenten kunnen die huren voor een periode van één tot twaalf maand. Kostprijs wordt € 5 per maand, € 12 voor drie maand, € 40 voor tien maand of € 48 voor twaalf maand, naast een waarborg van € 40. De fietsen kunnen worden gehuurd aan het fietspunt aan het station en worden onderhouden via een mobiele hersteldienst.

Voor wie toch met de wagen komt is de nieuwe campus, gezien de ligging aan de Expresweg, uiteraard goed bereikbaar. De aanleg van een rotonde aan het kruispunt met de Koningin Astridlaan draagt er bij tot de bereikbaarheid en veiligheid. Bovendien zijn er 450 parkeerplaatsen gepland op de nieuwe campusterreinen.