Home > Over KHBO > Onderwijsondersteuning >Internationalisering

Internationalisering

Going international!

Hou je van een uitdaging? Ben je geïnteresseerd in grensverleggend werk? Wel, kijk dan even over de grens, de Belgische grens.
De KHBO helpt je daarbij: we blijven natuurlijk een Vlaamse hogeschool met Vlaamse roots, maar de wereld is ons werkterrein. We gaan er prat op dat jij samen met je diploma ook een internationale ervaring krijgt. Hoe groot en hoe uitgebreid die ervaring is, bepaal jij zelf.
De keuze is niet min…

Om te beginnen kan je er tijdens je opleiding voor kiezen om een semester aan een buitenlandse instelling te studeren met de financiële steun van het Europese Erasmusprogramma. Wij buigen ons over de praktische problemen zodat jij het onderste uit de kan haalt tijdens je verblijf. Waar kan je zoal naar toe? Dat hangt natuurlijk af van je opleiding.

Waar je ook naar toe gaat, er moet natuurlijk wel gestudeerd worden… Wij helpen je bij het vastleggen van de te volgen vakken. Je legt examens af over die vakken aan de gastinstelling, en die punten integreren we in je KHBO-rapport. Je hoeft dus geen lessen of vakken in te halen.
De Europese eenmaking is dan wel heel dichtbij!

Je kan ook stage lopen in het buitenland: je werkplekervaring wordt op meer dan één terrein een unieke ervaring. Zo’n stage duurt drie à vijf maanden, afhankelijk van je opleiding. We beperken ons tot landen in de EU, want dan kunnen we een beurs voor je versieren.

Je gelooft ons niet als we zeggen en schrijven dat we vlotjes beurzen versieren?
Misschien helpt dit: in 2005 was één van onze internationale stageprojecten genomineerd voor de Leonardo da Vinci Quality Award in Mobility. Dat betekent dat dit project bij de beste vijf van Europa behoort voor 2005! En daar zijn we fier op.

Vanaf 2007 worden de Europese programma’s grondig herschikt waardoor we je nog makkelijker in het buitenland krijgen: een deel van je opleiding afwerken in het buitenland geeft immers een extra cachet aan je diploma en daarvoor heb je natuurlijk Europese centen nodig.

Is Europa te klein voor jou? Dan kan je altijd nog in het kader van de Noord-Zuidacties naar Afrika of Zuid-Amerika.

Wil jij liever niet naar het buitenland, dan brengen we het buitenland toch bij jou.
Gewoon, in de KHBO!
In elke opleiding hebben we projecten met een internationaal karakter. Zo worden er bijvoorbeeld internationale weken georganiseerd waarbij buitenlandse docenten lessen, seminaries en workshops geven over een bepaalde problematiek in jouw vakgebied. We kunnen tijdens zo’n week ook gastheer of –vrouw zijn voor buitenlandse studenten die deelnemen. Daarnaast krijgen we studenten over de vloer die België willen verkennen.
Je kan ook buitenlandse docenten de revue zien passeren: zij nemen het dan even over van je vertrouwde docent.

Nog niet helemaal overtuigd? Blijft Europa toch wel wat de ‘ver-van-je-bed-show’?
Dan maken we toch iets op maat voor jou, want Europa begint letterlijk in je achtertuin! In plaats van het over de Belgische grens te zoeken, kijken we uit naar een meerwaarde over de taalgrens.
We worden daarbij geholpen door het Erasmus Belgica-project, een initiatief van het Prins Filipsfonds. Je kan studeren aan een instelling in Brussel of Wallonië, of je kan er stage lopen.

Je merkt het: het internationale gevoel lééft in de KHBO!

 

 

Meer info: http://www.khbo.be/international