Home > Opleidingen > Master > Elektromechanica > Programma >Vrijstellingen

Flexibilisering en vrijstellingen

De KHBO gaat voluit voor een flexibel hoger onderwijs. Programma’s zijn nog wel netjes uitgetekend als modeltrajecten in drie (bachelors) of vier (masters) jaren. In de praktijk zijn studenten echter niet gebonden aan die vaste structuur. Eens je 10/20 hebt behaald voor een opleidingsonderdeel moet je dat niet meer hernemen. Je kan zo opleidingsonderdelen uit verschillende programmajaren – indien haalbaar – combineren. Studenten kunnen vrijstellingen aanvragen en vervolgens een flexibel individueel studietraject samenstellen. Zolang je tussen de 54 en 66 studiepunten op jaarbasis opneemt, ben je een normale voltijdse student. Daarboven moet eens bekeken worden of je pakket nog wel studeerbaar is.

Er staan twee beperkingen op de flexibilisering. Een opleiding kan vastleggen dat je sommige opleidingsonderdelen in een vastgelegde volgorde moet afwerken. Dat heet volgtijdelijkheid. Je kan geen cursus voor beginners volgen na die voor gevorderden.

Als je 10/20 voor een opleidingsonderdeel hebt behaald, ontvang je een creditbewijs. Dat is de basis van je vrijstellingen. Zo’n creditbewijs is in principe onbeperkt geldig. Maar na vijf jaar kunnen we je wel vragen om je kennis eventueel wat op te frissen. Flexibilisering is dus geen vrijbrief voor “eeuwige studenten” of kunstmatige studieduurverlenging.