Home > Over KHBO > Nieuws > 2009 >Onderzoekster bekroond

Onderzoekerster KHBO onderscheidt zich op internationaal congres

Ing. Evelyn Desmidt uit Torhout won afgelopen week tijdens het internationaal IWA symposium van de ‘Young Water professionals’ in het Nederlandse Eindhoven de prijs voor de beste ‘poster’. IWA staat voor International Water Association en verenigt wereldwijd alle instanties die op een of andere wijze betrokken zijn bij de winning, behandeling en zuivering van water. Evelyn Desmidt bereidt een doctoraat voor aan het Oostendse departement Industriële Wetenschappen & Technologie, afdeling chemie, van de Katholieke Hogeschool Brugge-Oostende (KHBO).

 

Poster

Een poster is een wetenschappelijke muurkrant waarvan onderzoekers gebruik maken om hun experimenten en resultaten uit te leggen aan collega-onderzoekers. In de poster van Evelyn wordt de kostprijs vergeleken van verschillende nieuwe methoden voor het verwijderen van fosfaat uit afvalwater. Fosfaat veroorzaakt de zogenaamde algenbloei van het oppervlaktewater. Na zuivering komt alle afvalwater in het oppervlaktewater terecht en het is daarom belangrijk dat er nieuwe methoden ontwikkeld worden om fosfaat uit afvalwater te verwijderen.

 

Afdeling chemie

Het onderzoek werd uitgevoerd aan de afdeling chemie van het departement Industriële Wetenschappen & Technologie van de KHBO onder leiding van prof. Boudewijn Meesschaert. Aan de afdeling werkt een tiental onderzoekers aan diverse projecten. Zo wordt er dus gewerkt aan de verwijdering van stikstof en fosfaat uit afvalwater en wordt er onderzocht hoe en onder welke voorwaarden water hergebruikt kan worden. Een aantal van de projecten loopt in samenwerking met de lokale industrie, vooral dan met de diepvriesbedrijven en de aardappelverwerkende bedrijven. De bekroonde studie werd trouwens gedeeltelijk uitgevoerd bij Agristo NV in Hulste (Harelbeke).